IEA: Küresel metan emisyonları inatla yüksek seyrediyor

Enerji Günlüğü – Bugün yayınlanan Global Metan Takipçisi 2025 Raporu, uydulardan ve ölçüm kampanyalarından gelen en son verilere dayalı olarak Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) en son sektör genelindeki emisyon tahminlerini sunuyor ve farklı azaltma seçeneklerini ve ilişkili maliyetlerini inceliyor. IEA’nın son küresel izleme güncellemesine göre, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları inatla yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Güncellemede, veri toplama ve metan sızıntılarını izleme çabalarının ilerleme kaydettiği belirtiliyor.

Rapor, dünya çapında sıcaklıkların üst üste iki yıldır rekor seviyelere ulaştığı bir zamanda yakın vadeli küresel ısınmayı azaltmak için önemli bir fırsat olan metan emisyonlarını azaltma önlemlerinin genellikle çok uygun maliyetli olduğunu gösteriyor.

İNSAN KAYNAKLI METAN EMİSYONLARININ ÜÇTE BİRİ FOSİL YAKITLARDAN

Fosil yakıt sektörü, günümüzde insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel metan emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Rapora göre, petrol, gaz ve kömürün rekor düzeydeki küresel üretimi ve bugüne kadarki sınırlı azaltma çabaları, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarını dünya çapında yıllık 120 milyon tonun üzerinde tutuyor.

EK DOĞAL GAZ ARZI ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI SUNAR

Metan emisyonlarının azaltılması ve metan gazı yakımının önlenmesi çalışmalarının ek doğal gaz arzı yaratarak enerji güvenliğini iyileştireceği kaydedilen raporda, metan azaltımının, 2024’te Norveç’in toplam gaz ihracatıyla aynı seviyede yaklaşık 100 milyar metreküp doğal gazı piyasalara sunabilecek kapasitede olduğu kaydedildi. Her yıl küresel olarak yakılan 150 milyar metreküp doğal gaz olduğu ve çoğu rutin uygulamaların bir parçası olan bu durumun önlenebileceği ifade edildi.

KÜRESEL ISINMAYLA MÜCADELEYE KATKI

Bugünün politikalarına göre, fosil yakıt sektöründe hedeflenen metan azaltma çözümlerinin uygulanması, 2050 yılına kadar küresel sıcaklıklarda yaklaşık 0,1 °C’lik bir artışın önüne geçecek. Bu da dünya çapında ağır sanayiden kaynaklanan tüm karbondioksit emisyonlarının ortadan kaldırılmasına eşdeğer.

TERK EDİLMİŞ PETROL, GAZ VE KÖMÜR KUYULARI METAN SAÇIYOR

Bu yılki yeni analiz ayrıca terk edilmiş petrol ve gaz kuyuları ile kömür madenlerinin geçen yıl küresel metan emisyonlarına yaklaşık 8 milyon ton katkıda bulunduğunu ortaya koydu. Birlikte ele alındığında, bu kaynaklar dünyanın dördüncü büyük fosil yakıt metanı yayıcısı oldu. 

ENERJİ KAYNAKLI METAN EMİSYONUNUN %70’İ ÖNLENEBİLİR

Rapora göre, enerji sektöründen kaynaklanan yıllık metan emisyonlarının yaklaşık %70’i mevcut teknolojilerle önlenebilir. Ayrıca, azaltım önlemlerinin önemli bir kısmı, yakalanan gazın yeniden satılabilmesi nedeniyle bir yıl içinde kendini amorti edebilir.

ŞİRKET TAAHHÜTLERİ UYGULANMIYOR

Rapora göre, şirketler ve ülkeler tarafından yapılan mevcut metan taahhütleri küresel petrol ve gaz üretiminin %80’ini kapsıyor. Ancak şu anda küresel petrol ve gaz üretiminin yalnızca yaklaşık %5’i kanıtlanabilir şekilde sıfıra yakın metan emisyonu standardını karşılıyor.

“UYGULAMALAR HEDEFLERİN GERİSİNDE”

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, metan sızıntıları ve alevlenmeleriyle mücadelenin çift yönlü bir kazanç sağladığını belirterek, “Ancak, son veriler metan üzerindeki uygulamanın hedeflerin gerisinde kalmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi.

Enerji Günlüğü 

source

Check Also

Emek Elektrik ilk çeyrek zararı 103 milyon TL'yi aştı

Enerji Günlüğü – Elektrik ekipmanları üreticisi Emek Elektrik Endüstrisi Anonim Şirketi’nin [EMKEL] yılın ilk çeyreğine …

Bir Cevap Yazın