Proje kapsamında Marmara denizinde, Şarköy kıyı şeridinde 126 metre yüksekliğinde üç adet kafes rüzgar ölçüm direği kuruldu. Çanakkale’nin Biga ilçesi açıklarında da iki adet yüzer Lidar sistemi deniz üzeri rüzgâr ve metocean ölçümü için yerleştirildi.
Bir yıl devam edecek rüzgâr metocean kaynak ölçümleri sayesinde, Marmara Denizi’nde 1 GW’lık açık deniz rüzgâr kapasitesini hedefleyen yatırımlar için ihtiyaç duyulan kritik veriler sağlanacak. Bu sayede, deniz üstü rüzgar enerji santrali ihalesi sağlıklı verilere dayalı hazırlanacak fizibiliteler ışığında gerçekleştirilmiş olacak.
Projenin temel amaçları şöyle sıralanıyor:
Türkiye için rüzgâr, metocean, çevresel, jeoteknik ve jeofiziksel araştırmaları yönetmek.
– Rüzgâr ve metocean ortam ölçümleri gerçekleştirmek.
– Teknik ve ekonomik fizibilite analizleri yapmak.
– Açık deniz rüzgâr yatırımlarına uygun mevzuat ve ihale çerçevesi oluşturmak.
– Eğitim ve bilgi geliştirme faaliyetleriyle sektörü desteklemek.
– Türkiye’nin yakın deniz rüzgâr enerji potansiyelini ortaya çıkarmak için atılan bu önemli adım, yenilenebilir enerji sektörüne büyük katkılar sunacak.
KORSORSİYUM ORTAKLARI NE İŞ YAPAR?
IDMC, yaklaşık otuz yıldan bu yana sel riski değerlendirmesi, hidrolik modelleme, kıyı koruma, sedimantasyon riskleri, tarama mühendisliği, mavi enerji, nehir eğitim çalışmaları, iç su navigasyonu, liman altyapıları ve açık deniz tesisleri gibi suyla ilgili çalışmalar yürüten Belçika merkezli bir şirket.
AKROCEAN, yerinde okyanus verisi izleme için anahtar teslim hizmetler sunan Fransa merkezli bir şirket. Modüler yüzen platformlardan (şamandıralar) oluşan kendi filosunu işleten KROCEAN, çeşitli orta/uzun vadeli açık deniz çoklu ölçüm çalışmaları yürütebiliyor. Yapılan çalışmalar, beklenmedik durumlara karşı karada bir denetim izleme merkezi aracılığıyla 7/24 uzaktan denetleniyor.
USENS Enerji AŞ., Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’yı içine alan coğrafyada Sürdürülebilir enerji sistemlerine yönelik çözümler geliştiren İzmir/Türkiye merkezli bir şirket. Meteorolojik ölçüm, proje geliştirme, enerji üretim değerlendirmesi gibi hizmetler veren U-Sens, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde bugüne kadar 5000 MW’lik 80 farklı proje için enerji üretim değerlendirmesi, fizibilite ve süreç yönetimi hizmetleri sunmuş durumda.