Türkiye ile Japonya ilişkilerinin sadece diplomatik belgelerle değil, yürekten yüreğe kurulan dostluk ve kardeşlik bağıyla şekillendiğini vurgulayan Bolat “Bu bağ 1890’da yaşanan Ertuğrul Fırkateyni faciasında Japon halkının gösterdiği büyük insani duyarlılıkla tarihimizin en kıymetli sayfalarına kazınmıştır. Bu duyarlılık aynı zamanda 1999 Marmara depremi, 2011 Fukushima depremi ve 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında da karşılıklı yardımlarla perçinlenmiş, halklarımız arasındaki empati ve dayanışma kültürü daha da güçlenmiştir. Türkiye pavilyonu aracılığıyla Osaka’da bu ortak hafızayı gelecek nesillere aktarmak sadece bir tanıtım çabası değildir, aynı zamanda bizim için tarihî bir sorumluluktur. Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk çok boyutlu bir iş birliği olup, ekonomik alanda da karşılıklı güven, istikrar ve uzun vadeli ortaklıklarla gelişimini sürdürmektedir” değerlendirmesini yaptı.
275 JAPON ŞİRKETİ TÜRKİYE’DE
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 5,4 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bolat “Japonya, Türkiye’nin Asya Pasifik bölgesindeki en çok önem verdiği ticaret ve yatırım ortaklarından biridir” dedi. Türkiye’de yatırım yapan 275 Japon şirketinin 3,1 milyar dolara ulaşan yatırımlarının başta altyapı, enerji, otomotiv ve finans sektörlerinde önemli projelerde yer aldığına dikkati çeken Bolat “Türkiye, genç nüfusu, stratejik konumu, gelişmiş sanayi yeteneği ve nitelikli iş gücüyle Japon yatırımcılar için ideal bir üretim ve dağıtım, tedarik üssü olmaya devam etmektedir. Asya ile Avrupa arasındaki stratejik bir üretim, tedarik ve lojistik merkezi olarak Türkiye, Japon yatırımcılar için çok önemli fırsatlar sunmaktadır” diye konuştu. Türk ve Japon firmalarının Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da başarılı müteahhitlik projeleri yürüttüklerine işaret eden Bolat, iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin ayrıca bilimsel iş birliklerinde, kültürel etkileşimlerde devam ettiğini dile getirdi. EXPO’da yer alınmasının Türkiye-Japonya ilişkilerine verilen desteğin somut tezahürü olduğunu vurgulayan Bolat “Burada yalnızca ülke tanıtımı yapmayacağız, aynı zamanda iki dost halk arasındaki bağları da güçlendirmeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“PAVİLYONUMUZUN TEMASI HAYATLARI BAĞLAMAK”
Bakan Bolat, Osaka EXPO 2025’teki Türkiye pavilyonuna ilişkin şu bilgileri verdi: Türkiye olarak, Japonya Dünya EXPO’suna ‘Medeniyetlerin Altın Çağı’ temasıyla 900 metrekarelik bir alanda katılım sağlıyoruz. Burada, Doğu ile Batı kıtalarını birleştiren Türkiye’nin, Anadolu coğrafyasının, binlerce yıllık kültürel birikimini modern mimari ve tasarım anlayışıyla harmanlayan pavilyon kurduk. Ziyaretçilere geçmişin izlerini ve geleceğe dair umutları taşıyan bir deneyim yaşatmayı arzu ediyoruz. Pavilyonumuzun teması ‘Hayatları Bağlamak.’ Bu kavramla Türkiye olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de kültürleri buluşturmayı ve Doğu ile Batı’yı bağlayan bir medeniyet köprüsünü temsil ediyoruz.
patronlardunyasi.com